Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi

OKUL OLGUNLUĞU: Okul olgunluğu çocuğun ilkokula hazır olup olmadığını belirleyen bir kavramdır. Okul olgunluğu zihinsel, bedensel, duygusal, sosyal ve dil gelişimi gibi çeşitli yönlerden hazır olmayı gerektirir.

03.04.2024 71

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi’nin İçeriği Nedir?

*Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.

Kelime Anlama: Çocuğun alıcı dil becerisinin ölçümlenmesi yapılır. Çocuğun söyleyen kelimeyi anlayıp resimler içerisinden göstermesi beklenir.

Cümleler: Çocuğun işitsel dikkatini, yönerge takip becerisinin ölçümlenmesinin yapılabilmesi beklenir. Çocuğun gösterilen resimlerle cümle kurması beklenir.

Genel Bilgi: Çocuğun neden-sonuç ilişkisi kurması beklenir. Çocuğa resimler gösterilir. Gösterilen resimler arasında ilişki kurması beklenir.

Eşleştirme: Çocuğun görsel dikkatinin ölçümlenmesinin yapıldığı alandır. Gösterilen resimle aynısını göstermesi beklenir.

Sayılar: Çocuğun sayısal olgunluğunun ölçümlenmesi yapılıp gösterilen resimde “kaç tane ?” olduğunu söylemesi ve söylenen sayı kadar nesne çizmesi beklenir.

Kopya Etme: Çocuğun ince motor kasının gelişimine ve el-göz koordinasyonu becerisinin gelişimine bakılır. Çocuğun gösterilen şekli sayıyı, şekli çizmesi beklenmektedir.

*Hem bireysel hem gruplar halinde uygulanabilir.

*Testin süresi yaklaşık 24 dakikadır.

* Test soru formu ve kayıt formundan oluşmaktadır.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Kaç Yaşa Uygulanır?

Metropolitan okul olgunluğu testi 5-6 yaş grubundaki çocuklara uygulanmaktadır. Okula başlamak için hazırlık aşamasında olan çocuk ve ailelerin, bu testi yaptırarak çocuklarının uygunluğu hakkında bilgi almaları önemlidir. Bu yaş grubundaki çocukların okuma, yazma ve sayılar ile ilgili durumuna ek olarak muhakeme gücü ve konsantrasyon gibi durumları da değerlendirilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nasıl Değerlendirilir?

Metropolitan okul olgunluğu testi sonuç değerlendirme aşamasında uzman psikoloğun gözlemi ve görüşleri önemlidir. Bu nedenle sonuçların uzman bir psikolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Bu testin zekâyı ölçmediği ve zeka hakkında hiçbir yorumlamada bulunulmadığını unutmayarak psikoloğun görüşleri doğrultusunda yönlendirmelerden yararlanılmalıdır. Çocukta yetersizlik ve özgüvensizlik hissini oluşturmamak adına baskı uygulanmamalıdır.

 

 

 

Veliler En Çok Neyi Tartışıyor, Merak Ediyor?

·         Çocuğum Eylül ayında 66/67/68 aylık olacak. 1. sınıfa başlatmalı mıyım yoksa bir yıl daha bekletmeli miyim?

·         Çocuğum fiziksel olarak 1.sınıfa gitmeye uygun ancak duygusal / bilişsel ya da sosyal anlamda hazır olmadığını düşünüyorum. Ne yapmalıyım?

·         Eğer bu yıl dilekçe vererek kaydı bir yıl erteletirsem çocuğumun hayatından bir yıl çalmış olur muyum? İleride bana kızar mı?  Sonra pişmanlık duyar mıyım?

·         Çocuğum Eylül ayında 69/70/71 aylık olacak. Birçok kişinin 1.sınıfta zorlanmayacağını söylemesine rağmen çocuğumun 1. sınıfın gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazanabileceği konusunda endişeler taşıyorum. Doktor raporu alırsam, bu rapor ileride çocuğum için herhangi bir olumsuz durum yaratır mı?

·         Çocuğum okullar açıldığında 60-65 aylık olacak. Ancak anasınıfında çok başarılıydı. 1.sınıfa gitmek için de çok hevesli. Erken kalkan yol alır. Neden tekrar anasınıfına yollayıp sene kaybı yaşatayım ki.

·         Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde 1.sınıfa kabul edilecek öğrencilerin özellikleri şöyle belirtilmiştir;

·         İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın Eylül ayı sonu itibarıyla 69-71 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 66-68 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

·         Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 72, 73 ve 74 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.